Juhééé!! Megszületett.

2016/05/05. - írta: Nurserykingu

Ki az újszülött?

Eljön a nap,amikor megszületik az,aki eddig bent élt. Megszületni nem a világ legkellemesebb eseménye.Véget ér a kilenc hónapig tartó boldog lubickolás,rugdosás,és helyette védtelenség van, fájdalom, fázás, sírás. Elkezdődik a kinti élet. Újszülöttnek lenni 6 hétig tart,aminek az első hete alatt alkalmazkodik a baba a kinti világhoz. Ezt az első hetet rugalmasan kell kezelni,főleg koraszülés esetén. Vagyis egy 30. hétre született baba a 31. hétre nem lesz egyenlő azzal,aki időre született,és most egy hetes. Neki is meg kell várnia a normál szülésidő plusz egy hetet.

Az újszülötteket osztályozni is tudjuk. Vannak koraszülöttek,ők a 37. hét előtt születtek. Ők a prematurusok. Vannak azok,akik időre születtek,ők a maturusok. Meg vannak, akik tovább maradtak bent,ők a postmaturusok. Ahhoz,hogy tudjuk,hogy melyik csoportba tartoznak a kiabáló,békésen szopizó,alvó babák,elég ha rájuk nézünk. 

Azok a babák,akik a 37-42. hét között születtek,és érettek, vagyis nincs semmi fejlődési problémájuk szép rózsaszínek, tenyerük és talpuk redőzött,puhák. Végtagjaik a testükhöz képest rövidek. A babák az elején elég furán néznek ki. Legalábbis felnőttfejjel nézve. Babaszemmel nézve meg mi nézünk ki furán. Ha fiú a baba,akkor a herék leszálltak,ha a lány a baba,akkor a nagyajkak fedik a kisajkakat. Babánk erőteljesen sír,és van aktív izommozgása.

 

Azok,a babák,akik korábban jöttek világra a vártnál vöröses színűek. Talpuk,tenyerük sima, és nem barázdált.Fejük puha,mert a koponyacsontok még nem keményedtek meg. Herék nem szálltak le fiúknál, lányoknál pedig a nagyajkak nem fedik a kisajkakat. A korababák izomzata még erőtlen,és a sírásuk sem oroszlánbőgés. 

Azok a babák,akik tovább maradtak bent,mi t kellett volna ráncosak. Mint amikor sokáig áztatja magát valaki a fürdőben. Nincs magzatmázuk, és hámlik a bőrük.

 

Ezek voltak az újszülöttek. Következő alkalommal megismerjük az érett újszülötteket kicsit bővebben.

 

Címkék: újszülött
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr908688522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása