Növekszik az embergyerek

2017/02/14. - írta: Nurserykingu

Színes és szagos székletek

A legtöbben nem szívesen beszélünk arról, ami a wc-n történik velünk. Viszont most éppen erről lesz szó,pontosabban mondva a baba kakájáról,ami az első napoktól kíséri a szülők életét állagával és szagával.

A legelső meconium néven fut,és fekete,ragadós. Olyan mint a szurok,és ha ránézünk nem ismerjük fel benne azt,amit majd 80 éven át eregetünk a pelenkába, bilibe, wc-be. Életünk első-második napján ürül,és ez jelzi,hogy minden rendben a baba bélcsatornájával.

 

A kezdet után jönnek az ennivalóhoz köthető székletek,attól függően,hogy a baba anyatejet,csak tápszert (is) kap. Ha anyatejet eszik,akkor kenőcsös,mustárszínű kakik kerül a pelenkába. Hogy milyen gyakran az nem meghatározható. Van,hogy napi több,van,hogy heti néhány. Abban az esetben,ha nem csak anyatej kerül a gyomorba,akkor a kaki kissé szilárdabb (nem kőkemény !!) világosbarnás.

 

 

Fura székletek

Vörös vagy fekete: itt arról van szó,hogy a baba kakijába vér került,amitől hamar,és érthetően meglehet ijedni,mert akár súlyos állapotot is jelezhet (ilyenkor a baba nincs jól,látszik,hogy valami nem ok). Leggyakrabban azonban teljesen normális. csupán arról van szó,hogy szopás közben a berepedezett mellbimbókból a baba a tej mellé egy kis vért is ivott,és ez okozza a vörös,fekete színt a kakiban. De vaspótlás is okozhat ilyen színt

Zöld és habos (néha büdös is): anyatejes babáknál a zöldes széklet oka lehet,hogy a baba csak híg előtejet ivott/evett,és nem jutott hozzá a hátsó tejhez,ami táplálóbb. De ugyanígy okozhatja a laktóz,tejfehérje felszívódásának zavara, gyógyszerek, ha a baba érzékeny arra, amit az anya eszik (itt vannak pluszban kiütések), bélfertőzés. Mivel ezek nem éppen vonzó alternatívák fordulj gyermekorvoshoz, ha 24 órát át ilyet látsz a pelenkában.

Véres széklet: ez nem ugyanaz,mit a fekete színt tartalmazó. Itt ugyanis nem az anya vére került a kakiba,hanem a babáé. Ilyenkor nincs mese,orvosi kivizsgálás szükséges. A friss vér legtöbbször székrekedésre utal (berepedt a végbél),az alvadt vér meg emésztőrendszeri probléma.

Fehér és úszkáló: ha a baba széklete fehér,krémes,akkor fogd és vidd orvoshoz! A fehérséget az okozza,hogy tele van zsírokkal,amik nem szívódtak fel. Jellemzője még,hogy úszik a víztetején,bár ezt elég nehéz megállapítani otthon,mert pelenka van a babán. A babával együtt vigyünk székletmintát is!

Málnazselé: ha ilyennel találkozunk,akkor egyértelműen bélbetüremkedésről van szó. Ezt nemcsak málnazselészéklet kíséri,hanem  sikításszerű ,periodikus sírás,és hányás is. Mindenképpen lássa orvos a babát pár órán belül mert akár sebészi beavatkozás is szükséges lehet.

 

Jó pelenkázást:)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr2812261630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása