Újszülött betegségek

2016/05/03. - írta: Nurserykingu

RDS

Az ember szembetalálkozik ezzel,hogy RDS,és nem tudja,hogy mégis mi lehet az. Respirációs distressz szindróma. Szerintem így sem mond semmit. Viszont most megismerkedünk vele. Bár inkább nem ismerjük meg...

Az RDS súlyos légzési elégtelenséget jelent, melynek fő okozója a tüdő fejletlensége. Pont ezért ez leginkább a koraszülötteket  érinti  A tüdő egyébként egészen a születésig fejlődik,csak nagyon nem mindegy, hogy 37 hetesen,vagy 27 hetesen látja meg valaki a külvilágot.

De mi az egész lényege? Kezdjük a normál légzésnél,nagyon röviden. Amikor lélegzünk a tüdőből oxigén jut az erekbe, amikből a széndioxid a léghólyagokba jut,ahonnan kilégzés útján távozik. Ehhez azonban szükség van egy surfactant névre hallgató anyagra,ami azt akadályozza,hogy a léghólyagok kilégzés során összeessenek. Ez a normál állapot,ezt csinálja a tüdőnk kezdettől a végig. Ha viszont az újszülött RDS-ben szenved,akkor ez nem működik,mert nincs elég anyagtermelés,és a léghólyagok összeesnek kilégzéskor. Ezért,amikor belélegez a baba,akkor pluszerő kell neki ahhoz,hogy újra megnyissa a léghólyagokat (amik aztán újra összeesnek),és ez okozza a légzési nehézséget.

Esélyek: Itt a lényeg azon van,hogy minél később szülessen meg a baba,mivel annál kevesebb eséllyel lesz ilyen baja. Az RDS súlyos kórkép,ami szövődményekkel járhat (agyvérzés,légmell, halláskárosodás stb). Jó esetben pár napos, hetes kezelés után gyógyulásra lehet számítani. Itt többek közt a surfactant pótlására kell gondolni.

 

 

Címkék: betegség
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr258683664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása