Folyadékpótlás

2016/03/08. - írta: Nurserykingu


Lassan nyakunkon a tavasz,és vele a hőség. Ideje beszélnünk a folyadékpótlásról. Kezdjük a száraz tudománnyal.

Egy újszülött testsúlyának 80 %-a,csecsemőknek 75 %-a víz. Ez a folyadék a sejtekben,és a sejteken kívül található meg.  Vizelés,székelés,izzadás során azonban folyadékot veszítünk,amit folyadékpótlással tudunk egyensúlyi szintre hozni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor kiszáradás lép fel. Kisgyermekkorban,és csecsemőkorban más arányú a testsúly és testfelület közti kapcsolat, mint felnőttkorban,ezért például a lázat kísérő izzadás során több folyadékot veszít,mint egy felnőtt. A másik,ami kiszáradásos tünetekhez vezethet,a hányás,és hasmenés. 

Kiszáradás jelei a következők.  Bőr feszít rugalmasságából,könnyen ráncosodik. Kutacs beesik, nyelv szárazzá válik, gyermek aluszékony,izzadás leáll,nem termelődik elég vizelet,mivel a vese próbálja bent tartani a folyadékot,és ezért nem ürülnek ki a káros anyagcseretermékek, lehelet acetonszagú. Közbelépés nélkül ez sokkos állapothoz vezet. 

Mit igyon a gyermek? A válaszom rövid lesz. Vizet. Semmi más nem alkalmas a folyadékpótlásra. Nagyon kicsi babáknál az anyatej is jó,de nagyon nagy melegben ott is szükség lehet vízre. Azt,hogy konkrétan mekkora mennyiséget kell meginni netes kalkulátorokkal ki lehet számolni. 

Ne csak étkezéshez kínáljunk vizet,hanem mindig legyen cumisüvegben, csőrős pohárban. 

Időnként kérdezzük meg a gyereket,hogy kér e inni

Mutassunk példát, mi is igyunk vizet.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr298454070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trollmama 2016.05.10. 17:07:49

Ne haragudj,de ha lehet,itt is kernek helyesbitest. Igeny szerint szoptatott csecsemonek nincs szuksege vizre a hozzataplalas megkezdeseig,akkor is lehet kostoltatssal kezdeni. Neem kell kalkulator,naagy bajban is lennenk,ha kellene. 4-5pisis pelus kell 24ora alatt,egy pelusbann le lehet tesztelni,kb 2ek.viz mennyi. 6hos kor,es a hozzataplalasra valo megeres elott nem csak a kaloriaktol es asv.i anyagoktol veszi el a helyet a felesleges vizitatas,haanem a bifidusos belflorat is negativan modositja. Az mar csak hab a tortan,h a cumisuveg es a csoros pohar cumizavart okozhat. Ha potlasra van szukseg,azt itatopoharbol,fecskendobol,kanalbol iss adhatjuk..
süti beállítások módosítása