Földimogyoró allergia

2017/01/13. - írta: Nurserykingu

A földimogyoró nem csonthéjas,mint a dió,mogyoró,mandula, hanem hüvelyes növény

Gyermekünknek 3 éves kor előtt semmiképpen ne adjunk földimogyorót,de akár 6 éves korig is várhatunk vele.

A földimogyoró allergia leginkább az Egyesült Államokban,és Kanadában számít gyakorinak,mivel a földimogyoró ezekben az országokban a legelterjedtebb,de ma már Európában,így Magyarországon is egyre többen szenvednek ebben az érzékenységben. 

Tünetek

  • bőrkiütések
  • ekcéma
  • hasmenés
  • hányás
  • légszomj
  • anafilaxia

 

Anafilaxia: Az allergiás reakció legsúlyosabb formája,aminek a következők a jelei. Az érintett nehezen vesz levegőt,fulladozik, arcán kiütések jelennek meg,és ödémája keletkezik. A tünetek kezdetben nem tűnnek veszélyesnek,de gyorsan rosszabbra fordulhat az állapot,mivel  ödéma jelenhet meg a légutakban,amely fulladást okozhat. Ha ilyet észlelünk a legfontosabb,hogy erről értesítsünk egy orvost,és várjunk. Tilos bármivel etetni,vagy itatni a beteget.  Ne adjunk kalciumot sem,mivel nem segít,sőt akár rosszabbra is fordulhat az beteg állapota. Az orvosnak tudnia kell arról,hogy mit fogyasztott az érintett. 

 

Kisgyerekek is szenvedhetnek ettől az allergiától,de ha figyelmesek vagyunk,akkor nem kell aggódnunk. A figyelem azért fontos,mert földimogyoró nemcsak natúr,vagy sózott formájában lelhető fel az üzletekben (ha földimogyoró allergiás a gyerekünk,akkor ilyet nem veszünk neki. nem itt kell nagyon ügyelni) hanem más formában is. Allergiás reakciót okozhat a földimogyoró olaja, földimogyoró liszt,mogyoróvaj. Külföldi,angolszász termékek esetén többek között a következők utalnak földimogyoró jelenlétére: goober,monkey nut.  Üveges szószokban,salátaöntetekben, húshelyettesítőkben,édességekben szintén előfordulhat földimogyoró. Mindehhez elég elolvasni a termék csomagolását,mivel kötelező feltüntetni,ha olyan gyárban készült, amely földimogyoróval is foglalkozik. 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr5011781575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása