Tervezni vagy nem tervezni? Ez itt a kérdés

2016/05/18. - írta: Nurserykingu

Készítsünk e játék és foglalkozásterveket otthon?

Igen. És nem..

Igen,mert: Van,hogy apa,unokatestvér,nagymama,szomszéd kislány foglalkozik a gyerekeddel. Pl amíg boltba mész,edzésen vagy. Ilyenkor jól jön a babysitternek valami ötletbörze,főleg,ha egyébként nem kisgyerekekkel foglalkozik. 

Igen,mert: előfordul,hogy szeretnéd valamivel lekötni a kicsi figyelmét,szeretnéd fejleszteni kicsit otthon,szeretnéd valamivel feldobni  a megszokott napokat.

Igen,mert: Miközben összeállítasz otthon foglalkozásterveket,te is okosabb leszel,felelevenítesz rég elfeledett tudásod. Ne feledd egy kisgyerek kérdéseire nem mindig könnyű a válasz:)

És ne,mert: úgysem azt fogjátok csinálni, amit elterveztetek. Egy 2-3 éves gyerekkel még nem lehet olyan jellegű foglalkozásokat tartani,mint egy óvodással. Így hiába tervezed el előző nap,hogy másnap az állatos kirakó segítségével megismerteted a színeket a kicsivel,nem fog megvalósulni,mert aznap a gyereket minden érdekelni fogja, kivéve az állatos kirakót....Így aztán feleslegesen dolgoztál,gondolkodtál.

És,ne mert: Nem kell egy kisgyereket fejleszteni,kivéve ha van valami elmaradása. De azt se otthon netről,hanem elsétálva a legközelebbi szakemberig,és majd ott kapsz egy útmutatót.

Lehetne ezt hosszan ragozni,hogy így meg úgy,hogy ez a helyes,meg az a helyes.

Mi a lényeg? Légy kreatív! Ne csak a dekorációban,hanem a foglalkozásokban is. Légy rugalmas! Nagy valószínűséggel a kisgyereked nem azt fogja belelátni a játékba, amit te akarsz,hogy belelásson. Példa: te a plüssmadárral szeretnél beszélni a madarakról,hogy fészket raknak,repülnek stb..A gyerek meg inkább aziránt érdeklődik,hogy mi történik a plüssel, ha eldobja. S ekkor átalakul a terv. 

Ne legyenek irreális elvásásaid! Ez nem annyira az anyákat fenyegeti,hanem a többi családtagot. Egy 2 éves nem fog olyan építészeti megoldásokat alkalmazni,mint egy mérnök. Egymásra rakja a kockákat. Nem lesznek hidak,alagutak, és hasonlók. És nem fogja elszavalni a Nemzeti Dalt sem japánul.

Ne csavarodj be! Ez a legfontosabb. Feleslegesnek tartom azt a versenyt,ami van. Ide-oda hordják sokan a kicsit,baba angol,babatorna,babainformatika...Félreértés ne essék,ezekkel semmi baj,addig ameddig játék,és addig,ez is nagyon fontos,amíg a szülő is játéknak tekinti,és még a leghátsó agylebeny leghátsó szobájában sem jön az a gondolat,hogy majd mekkora előnye lesz az iskolában,mert 2 évesen babamatekra járt, ahol a Thalesz tétellel ismerkedett..játékosan.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr948725016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása