ABCD

2016/05/08. - írta: Nurserykingu

B9 vitamin,másnéven a folsav

Várandósként sokszor emlegetik neked a folsavat. De mi is a folsav? Miben található meg? Miért kell?

A folsavat elnevezhetjük vidámságvitaminnak,mivel az a fő feladata,hogy jó hangulatban éljük mindennapjaink. Az,hogy önbizalomtól duzzadunk, optimisták vagyunk,és vidámak ugyanúgy hozzátartoznak egészségünkhöz,mint az,hogy ne törjön össze a csontunk minden ütésre,ne vérezzünk el,ha megvágtuk az ujjunk. A folsav ezek mellett szerepet játszik a nukleinsavak felépítésénél,gyomorműködésnél,hajnövekedésnél. Ha nem fogyasztunk folsavban gazdag táplálékot,mint máj, paraj, tojássárgája,lencse, brokkoli,karfiol,akkor hiánytünetek lépnek fel. Vérszegények leszünk,korán elkezdünk őszülni,és mivel egy vidámságvitaminról beszélünk,hiánya esetén depresszió,szorongás kísérheti mindennapjaink. 

De miért emlegetik a várandósoknak?

Kezdjük ott,hogy a baba élete nem akkor indul,amikor megszületik,hanem akkor,amikor megfogan. Az a 9 hónap is élete része,és az ott ért események meghatározóak. Így az is,hogy a kismama mennyire figyel a táplálkozására. Amit megeszel a várandóságod alatt,az befolyásolja a gyereked későbbi egészségét. A várandóságra ezért kell felkészülni,legalább a teherbeesés előtt egy hónappal. Folsavból ilyenkor dupla annyi mennyiséget kell fogyasztani,mint egyébként. Ehhez segítségül lehet hívni a különböző étrendkiegészitőket is. Természetesen konzultálva szakemberrel. Ha elég folsavat visz be a kismama a szervezetébe az első trimeszterben,akkor csökkenti a nyitott gerinc kialakulását. Akiknek még figyelni kell a megfelelő pótlásra azok,akiknek a szervezete nem képes hasznosítani a folsavat. Ez egy génhiba következménye. Ebben az esetben szintén gyógyszeres pótlásra van szükség. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr218696172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D mint Dominique 2016.05.10. 12:38:47

Vaooo, ezt együtt írtad vagy tanultad

D mint Dominique 2016.05.10. 12:40:39

Vaooo ezt magadtól írtad , vagy tanultad
süti beállítások módosítása