Óvakodj a macskától!

2016/05/05. - írta: Nurserykingu

Toxoplasma

Kezdjük ott,hogy a toxoplasma az egy állat. Egysejtű ugyan,de állat,és nagyon szereti a macskákat. Ő a világ legnagyobb macskafanja. Alakja olyan mint egy padlizsán.

Olyannyira,hogy a macskák belében szaporodik,és minden más élőlényre csak járműként néz,ami majd eljutatja a következő macskáig. Minden toxoplasma kérdése

"Hol van egy macska?" Aztán megtalálja a megfelelő macskát egyszer a cicaéletben. Ez nekünk embereknek jó,mert egy macska csak egyszer kaphatja el a toxoplasmát,és csak akkor tud galibát okozni. Nem a macska,hanem a lakója. Ha több macskánk van,akkor többször is lehet galiba. 

 

A macskánk két dorombolás,dagasztás között elvégzi a nagy dolgát, magyarul kakil egyet. A termékében meg ott lapul a toxoplasma,ami szépen beérik,és várja a következő macskát. Ha mégsem jön arra egyetlen macska sem,akkor sem esik kétségbe,mert ha nincs ló,a szamár is jó elv alapján megfelel neki a macskaalmot takarító  két lábon járó is. Majd ő elviszi a megfelelő macskának,és a toxoplasma elérte célját. De van,hogy ember sem kell neki. Igazából mindent felhasznál..majdnem mindent,hogy elérje a macskát. Csak néha nem macskát talál,hanem embert. És nem is annyira néha,hiszen a Földön kb minden harmadik ember átesik egy ilyen fertőzésen. Minden harmadik???? Az elég sok,nem? De,de az elég sok,viszont szerencsénkre ránk egészséges,felnőtt emberekre nem veszélyes ez a parazita. maximum lesz egy kis náthánk,de van,hogy még az sem. Így aztán nem is tudunk arról,hogy lett egy lakónk. Aki egyszer költözik be,és ha már van ilyenünk,akkor többet nem lesz. vagyis élhetünk boldogan,amíg  tudunk. 

A kérdés persze felmerülhet,hogy egy kisgyerekneveléssel,terhességgel foglalkozó blogon mégis miért regélek macskákról,meg egysejtű állatokról? Most jön ez. A toxoplasma ugyanis nem annyira jó arc,mint kezdjük hinni. Nemcsak pár tüsszentés,aztán ennyi. Várandós nőknél nem. Azt tudjuk,hogy az anya,és a magzata keringése kapcsolatban áll egymással. A paraziták így eltudnak jutni a magzathoz,ahol az immunrendszer még nem elég gyors,ahhoz,hogy lekapcsolja. Na és itt lesz a gond,és akár el is vetélhetünk,vagy komoly károsodást szenved a gyerekünk. Ennek persze nem feltétlen így kell történnie,mert gyógyszerrel kezelhető a fertőzés. feltéve,ha időben észrevették...csak nem biztos, hogy észreveszik. Főleg,hogy a toxoplasma fertőzést nem szűrik. Legfeljebb megkérdik, hogy "Van e macskája?"

 

Mit tegyünk,ha van macskánk?

a, Rakjuk ki.

b, Ez butaság, nem kell kirakni a macskát. Cicamaradhat, viszont legyünk körültekintőbbek. Cseréljük az almot gyakran. Ezt véletlenül se bízzuk a kismamára. A várakozó paraziták a friss ürülékben üldögélnek,és onnan tudnak fertőzni. Ember nem fertőz meg másik embert,tehát nem kell kilépni a Városi Macskarajongók klubból. Kezet viszont kell mosni,főleg annak,aki a mcska lakást rendezi. Meg nem enni kismamaként nyers húst,megmosni a zöldséget-gyümölcsöt.

Ennyit a toxoplasmáról. Lehetne még róla beszélni,mert érdekes állat. Talán még annyit jegyeznék meg,és ez már tényleg érdekesség,hogy az aktív toxoplasma fertőzés megváltoztathatja a viselékedésünket. Nagyobb eséllyel okozzunk balesetet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr238688292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása