Miből lesz az embergyerek?

2017/02/11. - írta: Nurserykingu

12.hét

Ha ebben a hétben jársz,akkor egy lime méretű élőlényt cipelsz magadban. A jövőbeni kisbabád ekkor kb 15 gramm,ami elég kevés,de az előző héthez képest a duplája,vagyis egy gyorsan növekvő kis lényről beszélünk. Az aprócska manócska arca egyre emberibb, grimaszol, mosolyog,és sír is odabent.

Ez a hét az anya számára a genetikai ultrahang ideje. A vizsgálatnak két célja van. Egyrészt a terhesség szövődményeinek elkerülése, másrészt a fejlődési rendellenességek szűrése. Talán szokatlannak,furának érezhetjük ezt az egészet,elvégre egy igen apró emberkéről beszélünk...Ám hiába picike,attól még szinte már teljesen kialakult,így látható,ha valami nem olyan,mint lennie kéne. Magát a vizsgálatot nem konkrétan a 12.héten kell elvégezni,hanem a 11-13. héten. Lehetőleg közelebb a 13.héthez. A vizsgálat hasi ultrahanggal,vagy bizonyos esetekben hasi és hüvelyi ultrahanggal történik. 

Mit néznek?

Szív működése. pitvarok,kamrák alakja, és a frekvencia

Orrcsont vizsgálata. Ez viszonylag új a vizsgálatoknál. A Down szűréshez kapcsolódik,mivel kiderült,hogy a Down-os magzatoknál később alakul ki,és ezért ebben a trimeszterben még hiányozhat. Ezért ennél a vizsgálatnál még csak azt nézik,hogy van e,vagy nincs. A leleten ez a NB jelölésnél található. 

Nézik a hasi szerveket. Sötét,kerek foltokat kell látnia a vizsgálat végzőjének

Tarkóredő vizsgálat. Ha Down szűrésről beszélünk általában ez ugrik be elsőnek. A tarkóredő vastagsága normál esetben egyenes arányban nő a magzat méretével. Ám Down szindróma lehetséges esetekor előfordulhat,hogy a normálisnál több folyadék  halmozódik fel ezen a területen,és így ödéma alakul ki,amely magas értéket eredményez. 

A Down szűrés mellett ez a vizsgálat pontosíthatja a szülés várható időpontját is.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr512247854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása