Szoptatás okosság

2016/05/09. - írta: Nurserykingu

Meddig? Kinek? Miért? Mikor?

A szoptatás mára divattá vált. Jó és rossz értelemben egyaránt. Jó,mert egy újszülött legjobb tápláléka az anyatej,és rossz,mert gyakran találkozni olyan gondolatokkal miszerint csak akkor vagy jó anya,ha fél éven át csakis anyatejjel eteted a gyereked. A következőkben erről szeretnék írni. Nem a szoptatás ellen,mert az butaság lenne,és hiba is.hiszen az anyatejes táplálás egy csoda. Csupán arról,hogy legyünk rugalmasak,ne érezzük magunkat rosszabbnak,ha nem szoptatunk kizárólagosan félévig. Amit itt leírok az nem tanács,ajánlás. Csak saját vélemény.

Az anyatej jó,és hasznos,és kell. Bármi történik,bármi ok miatt nem tudunk szoptatni figyeljünk arra,hogy a babánk kapjon anyatejet. Erre főleg az első hónapban kell figyelmet fordítani. Akkor nincs mese,kell az anyatej. Sakkor is ha koraszülött a babánk. Ez az a két csoport,ahol nem lehet nem anyatejjel táplálni a gyereket. Hogy meddig kell csak szoptatni? Most az első 6 hónap az ajánlás. Igen,most,mert ezek változhatnak. Pont ezért ostobaság lehurrogni azt az anyukát,aki 5 hónaposan már elkezd hozzátáplálni. Amire figyeljünk,hogy legalább az első 4 hónapban szoptassunk,plusz ha kell tápszeres pótlást adjunk. Ott,ahol nem megfelelőek az egészségügyi körülmények viszont igyekezzünk minél tovább szoptatni,mert ott ez létkérdés a baba számára. 

Meddig szoptassunk?

Ameddig jólesik.. Erre ezt kéne válaszolni. Én viszont azt mondom,hogy körülbelül 2-3 éves korig. Utána már teljesen felesleges. Mindenféle szempontból. Felesleges,mert 3 évesen már elég változatosan eszik egy gyerek,magyarul képes szilárd ételekkel bevinni a szükséges vitamin és ásványi anyag pótlást. 6 évesen meg pláne. Pont ezért nincs értelme annak,hogy 6-7 évesen szoptassunk. Mert ezzel az erővel 30 évesen is anyatejet kéne inni,hogy egészségesek legyünk. Ez az egyik. A másik az,hogy a szoptatásnak kisbabáknál nyugtató hatása is van. Viszont ahogy növekszik a kicsi megtanul különböző megküzdési stratégiákat stresszhelyzetekre. Lesz neki egy játéka, amit ölelget,vagy egyszerűen csak odabújik az anyához. Egy idő után igyekezzünk ne szoptatással vigasztalni a gyerekünk,ha érte valami stressz. Főleg,mert ami a mellből jön az étel. Bizony étel,van neki kalóriatartalma, meg egyéb ilyenje,és evéssel vigasztalni főleg egy kétévest már nem igazán jó. Az elválasztás sok anya számára nehéz időszak,ez tény. Nehéz,mert meg kell küzdenie azzal az érzéssel,hogy a gyereke többet nem függ tőle,mert innentől fogva már nem lesz meg az érzés, hogy csak én tudom táplálni a gyerekem...De attól,mert nincs több szopi,még nem változik semmi. A szopit felváltják az összebújások,ringatások,mesekönyv lapozgatások. Ezek mind mind anyaszagúak a kicsik számára. Amikor olyanokról olvasok,hogy egy anya a már iskolába menő gyerekét szoptatja mindig felmerül bennem a kérdés. Hogy ezt vajon ki akarja? nem e az anya nem tud megbirkózni azzal,hogy a gyereke már egy más korszakában van? És nem e megpróbálja kicsit visszahozni a régi időket? Nem tudni. Lényeg,hogy 2-3 éves korig okés a szopi,utána azért igyekezzünk elfelejteni,és elkezdeni a leválasztást.

 

Másik fontos dolog. Egyéves gyereknek nem elég az anyatej,nagyon nem. Egyévesen nem lehet csak szoptatni a gyereket. Egyrészről,mert ilyenkor már nem elég számára az anyatej a megfelelő fejlődéshez. Másrészről vannak fogai,meg folyton nőnek fogai,amiket érdemes használni. Ugyanis nem dísznek nőnek ki,hanem azért,hogy rágjon vele. Így eszünkbe ne jusson,csak egy 12 hónapos gyereket csak anyatejjel etessünk. 

Végül, az anyatej nem csodaszer. A WHO 2013-ban készített egy tanulmányt,melyben felülvizsgálták több korábbi állításukat  a szoptatással kapcsolatban. Hogy a szoptatott babák később kevesebb eséllyel lesznek elhízottak,hogy a szoptatás magasabb IQ-t eredményez,hogy a szoptatott babák koleszterinszintje alacsonyabb lesz,mint nem szoptatott társaiké. Mint ez szépen hangzik,és részben igaz is. Csakhogy attól,mert x ideig csak szoptatva volt egy gyerek még nem jelenti azt,hogy onnantól minden oké,hogy onnantól fogva nem leehetnek súlyproblémái később. a gyereknek..Dehogynem lehetnek, a szoptatás ad ugyan egy előnyt,de ha később nem figyelünk ,akkor az előny hopp elszáll. Sokkal fontosabb az,hogy a szülők milyen példát mutatnak később,hogy a gyerek találkozik e később jó ételekkel,hogy a családi hétvége arról szól e,hogy gyorsétteremláncban csücsülünk,és faljuk a hamburgert,vagy arról,hogy elmegyünk kirándulni. mert ott minden hátrány behozható,és minden előny elveszíthető.

Az anyatejes zseniségről. Igen, van ez is,hogy ha szoptatsz,akkor a gyereked nagyon de nagyon okos lesz. na ez így nem igaz, a szoptatott babák IQ eredménye csak töredékével jobb,mint nem szoptatott társaiké. Olyan töredékkel aminek a gyakorlatban semmi előnye. Nem lesz tőle jobb,okosabb a gyerekünk.

 

Végül

A szoptatás fontos! Minden babának szüksége van anyatejre éljen bárhol is a világon.Ha valami problémánk van,akkor forduljunk laktációs tanácsadóhoz! De ne misztifikáljuk az anyatejes táplálást,hanem hagyjuk meg annak,ami. Egy remek dolognak,ami ajándék a természettől. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr628699826
süti beállítások módosítása