ABCD..

2016/03/29. - írta: Nurserykingu

Agyunk vitaminja a tiamin.

Ebben a posztban a B1 vitaminról,más néven tiaminról lesz szó,mely nélkül idegrendszerünk nagy gondban lenne,sőt az egész szervezet bajba jutna,hiszen tiamin szükséges ahhoz,hogy szervezetünk lebontsa,majd energiát nyerjen az élelmiszerekből. Emellett a tiamin agyunk serkentője,vérkeringés fokozó,és remek antioxidáns. vagyis igencsak fontos a szervezet számára,és mindennapos pótlása szükséges,tekintve,hogy víz oldékony  vitamin. Tiamint találhatunk a gabonafélékben, a belőlük készült tésztákban,  tejben, hüvelyesekben, disznóhúsban, zöldségekben,és diófélékben. Az anyatej is megfelelő arányban tartalmaz B1 vitamint. A tápszerekben szintén megtalálható,vagyis azok a babák is megkapják a szükséges adagot. 

 

Ha nem gondoskodunk a pótlásáról,akkor kellemetlen következményekkel kell szembenéznünk. Itt elsősorban idegrendszeri eredetű problémákról van szó,többek közt érzelmi zavarokról,izomfájdalmakról. Iskoláskorban tanulási nehézséget okozhat a B1 vitamin hiánya.  Ezenkívül a beriberit  is a tiamin hiánya okozza. A betegséget Távol-Keleten a hántolt rizs fogyasztása okozza, míg a nyugati világban elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás okozza. Mivel az anyatej jó esetben tartalmazza a tiamint,így a babák alapvetően nincsenek veszélyben. Viszont ez nem jelenti azt,hogy ismeretlen számukra a beriberi . Ha viszont ilyen betegségben szenved a kicsi,akkor nem csak őt,hanem az őt szoptató anyát is kezelik. A beriberi jelei a fáradság,aluszékonyság, étvágytalanság. Előrehaladott állapotban izom-petyhüdtség, reflexzavarok, esetleges szívelégtelenségi zavarok kísérik. Mindez bizonyítja,hogy mennyire fontos számunkra ez a vitamin.

Címkék: vitaminok
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torppicurok.blog.hu/api/trackback/id/tr338544444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása